POLIRÍTMIA

Aquests dies s’ha fet viral un vídeo d’un grup de xics realitzant un exercici de percussió. Concretament colpejant amb baquetes unes banquetes de fusta.

 

Es tracta d’una polirítmia realitzada per 8 persones. La dificultat es pot observar amb una simple ullada, però l’aplicació d’aquest exercici a les aules de música, adaptant el nivell als més menuts és una forma de treballar el ritme d’una forma lúdica i motivadora.

Però què és una polirítmia?

Una de els definicions podria ser: La polirítmia és un efecte i una tècnica de composició i d’execució musicals consistents a fer coincidir en el temps diversos ritmes diferents.

L’experiència que he tingut amb l’aplicació d’aquest tipus d’exercicis a l’aula sempre ha sigut molt positiva.

També hi ha gent que porta les polirítmies més enllà, com és el cas del següent vídeo, en el qual podem vore que, a banda de realitzar diferents ritmes en les distintes parts del cos, també s’inclou un instrument que permet realitzar diferents sons, i poder extraure’n d’aquesta manera melodies.

 

Ara et toca a tu, t’atreveixes amb alguna polirítmia?

3 pensaments sobre “POLIRÍTMIA

 1. Anna diu:

  Perfecte! Segur que en un futur ho pose en pràctica, m’agrada molt la idea i és una oportunitat molt bona per ensenyar música de forma divertida amb altres valors adherits, així com en la utilització de materials reciclats per a fer aquests instruments que proposes com a tallers. Moltes gràcies David! 🙂

  M'agrada

 2. David Cubedo diu:

  Hola Anna i gràcies per llegir el blog.

  Les polirítmies les podem treballar de moltes maneres, sempre tenint en compte el nivell i les característiques de cada classe.

  Es pot començar treballant ritmes per separat colpejant les mans sobre la taula o qualsevol superfície. Una volta interioritzats passar a la percussió corporal, fent grups i afegint-se a mode de cànon. Amb nivells més elevats es pot passar a la xicoteta percussió i anar evolucionant per a poder crear fins i tot una batucada. És una activitat que els encanta i molt útil per a cercaviles de carnestoltes o actuacions al festival.

  Si la idea de la batucada t’agrada, es pot fer un taller de creació dels instruments de percussió amb material reciclat també, aprofitant per a treballar valors, així ells toquen els instruments que ells mateix han fet.

  Jo he treballat polirítmies des de xiquetes i xiquets de 3 anys fins a sisé de primària, cadascuna d’elles amb el nivell corresponent, però amb resultat molt satisfactori.

  Ja ens comentes els resultats si ho portes a terme!

  Salutacions!

  M'agrada

 3. Anna diu:

  Em sembla molt interessant però, com ho podríem dur a l’aula? Per exemple, fent cada xiquet, alhora o de forma canònica, un ritme diferent amb un material/instrument diferent? O es pot dur més enllà? Gràcies!

  Liked by 1 person

Els comentaris estan tancats.